Şekiller Matı Oluşturuyor, Kodlamaya Başlıyoruz.

Daha önce, evdeki malzemelerle, kodlama zemin matını nasıl yapabileceğimizden bahsetmiştim. Bugün, şekiller matını nasıl oluşturabiliriz, oyuncağımızla nasıl kodlama yapabiliriz anlatmaya çalışacağım.

A4 kağıdına kare, dikdörtgen, daire, üçgen şekilleri çizip, renkli boyalarla boyuyoruz. Daha önce hazırladığımız matın üzerine, her kareye bir şekil gelecek biçimde yerleştirin ve şeffaf örtüyle matın üzerini kapatın (böylece çalışırken resimler sabit kalacak).

Kodlama yön kartlarımızı hazırlayalım. Örnekteki gibi eva süngerinden yapabileceğiniz gibi, kendiniz A4 kağıdında çizip, boyayıp, keserek de oluşturabilirsiniz.

Peluş oyuncağımız, matımız, yön kartlarımız hazırsa kodlamaya başlayabiliriz! Haydi birlikte, oyun halımızı inceleyelim, üzerinde neler var bir bakalım. Kodlama zemin matındaki, karelere ayrılmış bölümler, şekiller, renkler, yön kartlarımız, ileri, geri, sağ, sol incelenir. Sevimli ayıcık, renkleri ve şekilleri hatırlamakta zorlanıyor, ona yardım etmek ister misin?

Belirlediğiniz başlangıç noktası(karesi) üzerine oyuncağı koyun, bir hedef belirleyin örneğin turuncu daire. Başlangıç noktasından hedefe ulaşması için, ileri, ileri, sağ dön, ileri, ileri hareket etmesi gerekir, yön kartlarıyla, her adımı sırasıyla belirtin. Ve kodu başlat görseline (aşağıdaki mavi üçgen) basarak çalıştırın, ayıcık her adımını, yön kartlarına göre atacak, dur (yukarıdaki kırmızı çarpı) görseline sıra geldiğinde ise duracak. Bakalım ayıcık hedefi turuncu daireye ulaşabilecek mi?

Neler Öğrendik? Şekilleri ve renkleri, ileri, geri, sağ, sol yön kartlarına göre hareket etmeyi, sağdaki kareye gideceksen, önce sağa dönmeli sonra bir adım ileri gitmelisin (işlem öncelik, sıralama mantığı).

Evde Kalın, Keyifle Kodlayın!

Graphite Circuit

Çocukların oldukça fazla ilgisini çeken bir deneyin yapılışından bahsedeceğim. Deneyin sonunda, ışığın yanmasıyla birlikte, çocukların mutluluğu görülmeye değer.

Malzemeler: Mantar Led, 9v pil, kurşun kalem, A4 kağıdı.

Yapılışı: A4 kağıdına örnekteki araba şekli çizilir. Hiç boşluk kalmayacak şekilde içi tamamen kurşun kalemle boyanır. 9v luk pilin +,- kutupları, şekilde belirlenen +,- ye gelecek şekilde yerleştirilir. Led in +,- bacakları görseldeki uygun yere gelecek şekilde yerleştirilir. Ve ışık yanar !

Neler Öğrendik? Mantar Led in uzun bacağı, anot (+) (artmış artmış uzamış), katot (-)(eksik kalmış kısalmış) gösterir. Kurşun Kalemin ucu grafitten yapılmıştır, grafit sayesinde pildeki elektrik enerjisi mantar lede ulaşmış ve ışık yanmıştır.

Kodlama Materyalleri Hazırlamaya Devam Ediyoruz

Kodlamanın temeli olan sıralama ve algoritma mantığını, okul öncesi yaş grubuna öğretebilmek için, dikkatlerini çekebilecek nitelikte, renkli yumuşak dokulu materyaller kullanmak, olay ve durumları hikayeleştirebilmek, çocuklara hareket özgürlüğü sağlayabileceğimiz bir alan gerekiyor öncelikle.

Daha sonra sizlerle paylaşacak olduğum, çocukların, bilgisayar ve tablet üzerinde kodlama yapabilecekleri birçok uygulama var. Tüm bu uygulamaların temeli, çoğunlukla, ileri, geri, sağ, sol vb. yön kavramlarının kullanımına dayanıyor.

Dolayısıyla, okul öncesi 4-5 yaş grubu, bilgisayarsız kodlama eğitiminde öncelikli olarak yönleri kavramaya çalışmalıyız. Bu öğrenme sürecinde, sağ ve sol çoğunlukla karıştırılır. Kalbimizin olduğu taraf sol, diğer taraf sağ diyerek çocuklarımıza destek olabiliriz. Karıştırdıklarında ellerini kalplerine götürüp kalp atışlarını hissetmeleri yeterli olacaktır!

Bu yöntemden yola çıkarak, kodlama sırasında kullanacağınız peluş oyuncağınızın sol tarafına bir kalp resmi iliştirebilirsiniz. Oyuncağın burnu ileriyi, başının arkası, kuyruğu olabilir, geriyi, kalbinin olduğu yer sol, diğer taraf sağ olarak öğretebiliriz. Çocuklarımızda yön kavramının pekişmesi için, oyuncağı ileri, geri, sağa, şimdi sola diyerek, hareket ettirmesini isteyerek alıştırmalar yapabilirsiniz. Evde Kalın, Keyifle Kodlayın!

Kodlama Zemin Matı (Kodlama Halısı) Nasıl Yapılır?

Evde kaldığımız bu günlerde, çocuklarımızın hem eğleneceği hem de kodlama öğrenebileceği yöntemleri paylaşmaya çalışacağım. Kodlama çalışmaları yaparken kullanılan, kodlama zemin matını, evdeki malzemelerle nasıl oluşturabiliriz bir bakalım.

Malzemeler: Kullanmadığınız bir masa örtüsü veya çarşaf, örtünün üzerine kareler çizebileceğiniz keçeli kalem, ince şeffaf masa örtüsü, renkli resimler (kendiniz resimler yapıp koyabileceğiniz gibi, dergi gazete vb kaynaklardan keserek de kullanabilirsiniz.)

Yapılışı: 1 metrekarelik ölçüde kestiğiniz örtüyü (tercihen tek bir renk) düz bir zemine serin, üzerine keçeli kalem ile 20 cm lik kareler çizin. Resimleri oluşturduğunuz karelerin ortasına yerleştirin, şeffaf örtüyü matın üzerine serin, eğitici kodlama zemin matınız hazır!

Bir sonraki yazımda kodlama oyuncağımız ve kartlarımızı nasıl hazırlayabileceğimizden bahsedeceğim. @masallarlakodla instagram hesabımdan takip edebilirsiniz. Evde Kalın, Keyifle Kodlayın!

Kodlama Ve Robotik Dersinde Sınıf İçi Uygulamalarımız – DÖNGÜ (LOOP)

Okul Öncesi yaş grubuyla birlikte olduğumuz, Kodlama ve Robotik dersinde, döngü (loop) kavramını öğrendik. Tekrarlayan olay ve durumları ifade eden kavram olarak tanımladığımız Döngüyü, renkli materyallerimiz ve robotumuzla yaptığımız örneklerle kavramaya çalıştık.

Okul Öncesi Kodlama Eğitiminde Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

OKUL ÖNCESI KODLAMA EĞITIMI NASIL OLMALI?

Çocuklar için kodlama eğitimi her şeyden önce eğlenceli olmalı. Yapılan araştırmalara göre çocukları programlamaya yönlendirmek kolay ancak eğitime devam etmelerini sağlamak çok da kolay değil. Bu nedenle çok akademik bir eğitim programından ziyade eğlenceye yönelik çocuğun ilgisini çekebilecek bir eğitim verilmesi daha doğru olacaktır.
Masallarla kodlama da tam bu noktada devreye giriyor. Masallarla Kodlama yöntemi, bebeklik döneminden itibaren, masalların renkli ve eğlenceli dünyasına aşina olan miniklerin, kodlamaya yumuşak bir başlangıç yapmasını sağlıyor.
Çocuklarınızın zeki olmasını istiyorsanız onlara masallar okuyun. Daha zeki olmalarını istiyorsanız, onlara daha fazla masal okuyun.
Albert Einstein

OKUL ÖNCESI YAŞ GRUBUNDA ROBOTIK EĞITIMI

Masallarla kodlama – Bilgisayarsız, masal ve oyunlarla kodlama öğrenme – yönteminde, kurulan algoritmayı, mat üzerinde kullanılan ileri, geri, sağa ve sola yön tuşlarının bulunduğu yer robotları (Clementoni Doc Eğitici Robot vb.) ile çocuğun deneme yanılma yöntemiyle ve eğlenceli bir şekilde kodlamanın temellerini öğrenmesine yardımcı olur.
Masal ve oyunlarla kodlama temelini alan okul öncesi yaş grubunda, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar üzerinden kullanılabilen, sürükle bırak yöntemiyle, komut dizileri oluşturabilen My robot, LEGO Boost gibi robotların programlanmasına geçilebilir. Hareket eden, engel çıkınca duran, çizgiyi takip eden, konuşan, ışıkları yanıp sönebilen bu robotun tüm bunları nasıl yapabildiğine dair merakı artan çocuk mesafe, çizgi, ışık, ses vb sensörleri tanıma ve çalışma prensiplerini anlama fırsatı yakalar. Programlama ve robot parçalarıyla tanışan çocuk, robotu hareket ettirebilecek bir uygulama geliştirebilmenin heyecanını yaşar, özgüveni ve daha fazlasını öğrenme, yapabilme arzusu artar.